Hjärtats hus är mötesplatsen för dig där sjukdom eller olycka har förändrat ditt liv. En mjuk plats att landa på, för dig som är patient och dig som är närstående eller vän – alla lika välkomna. Träffar som kan ge dig livsglädje, gemenskap och framtidshopp.

Till Hjärtats hus är alla välkomna, oavsett om du är patient eller närstående. 

Vi började med att bjuda in besökare som har eller har haft cancer och närstående, utifrån den erfarenhet vi som idébärare bar med oss. 

2016 öppnade Hjärtats hus första mötesplats, i Jönköping. Då var det ett arvsfondsprojekt. Under åren framåt öppnades mötesplatser även i Eksjö, Värnamo och Tranås. Idag ägs Hjärtats hus verksamhet av Region Jönköpings län. 

När du kommer till Hjärtats hus möts du i dörren av volontärer som själv har erfarenhet som patient eller som närstående. De är alltid med vid våra träffar och finns för just dig, för att lyssna, för att stötta, för att mötas som medmänniskor. De sköter också om det praktiska arbetet på Hjärtats hus, som att fixa fika. Du kan även träffa Patientstödjare, personer som har egen erfarenhet av att vara patient och av att navigera i sjukvården, och de är anställda för att stödja just dig. Vi har ofta en representant från sjukhuskyrkan hos oss, som finns om du skulle vilja ha extra stöd. 

Hjärtats hus har ett nära samarbete med vården och det civila samhället. Vi vill vara en bro mellan dessa och erbjuder givande möten mellan invånare och vårdpersonal där vi har goda samtal och lär oss av varandra. Vi erbjuder också en plattform för dig som volontär och besökare, att få göra din röst hörd. Kanske vill du dela din egen berättelse utifrån dina unika erfarenheter av just det du drabbats av. Eller så vill du dela något annat, kanske ett specialintresse. 

Hjärtats hus ska ha en skön och hemlik atmosfär, utanför vårdens korridorer. Gärna med fina grönområden i anslutning som inbjuder till aktiviteter även utomhus.

Till Hjärtats Hus behövs ingen remiss eller tidsbokning. Kom när du vill och kan, stanna så länge du vill. En gång eller många. 

Ta gärna med dig en närstående eller vän. 

Fika till självkostnadspris.

På Hjärtats hus stärker vi varandra genom olika hälsofrämjande aktiviteter. Både fysiska såväl som sociala. Besökare får möjlighet att samtala, att skratta och gråta, helt ”enkelt” bara vara som det är för dagen. Vi vet att genom att möta andra som förstår hjälper vi varandra till ett bättre mående. Vi erbjuder föreläsningar i olika ämnen, oftas bjuder vi in någon ur sjukvårdsprofessionen efter önskemål från våra besökare och volontärer, men även andra. 

Vi har även andra aktiviteter som stärker vår existentiella hälsa, tex Shared Reading och MusikQafé, båda ledda av våra duktiga volontärer. Vi går promenader och njuter av den friska luften längs vackra ”Slingan2” på våra sjukhusområden, eller i närheten av där Hjärtats hus är beläget (se kalender för detaljer). 

I framtiden hoppas vi även kunna erbjuda Lär-caféer, självhjälpsgrupper mm på Hjärtats hus. 

Vad vill just Du uppleva och göra på Hjärtats hus? Var något extra bra eller saknar du något? Skriv gärna några rader i kontaktformuläret. Vi samarbetar hela tiden med våra besökare och volontärer för att lyssna in behov och önskemål, och på så sätt utvecklar vi Hjärtats hus vidare, tillsammans. 

Här finns vi:

Jönköping Onsdagar kl. 14.00-17.00 Hus M7, flygeln vid Ryhovs Herrgård eller som angivet i kalendern. 

Eksjö Promenadgrupp varannan tisdag med start 9 april fram till 18 juni. 16.00-18.00. Vi utgår från Träffpunkt Elvings och där fikar vi även efteråt, för den som vill. Självkostnadspris eller ta med eget. Apoteksgränd 2. 

Värnamo Onsdagar udda veckor kl. 14.30-17.00 Gränsgatan 13, (Hjärtats hus flagga står utanför) 

Tranås Pausat för tillfället. 

Vill du ta kontakt med oss, välkommen att skriva en hälsning på fliken Kontakt. 

Följ oss gärna också på Facebook och Instagram och dela våra inlägg så fler får chans att hitta oss. 

Önskar dig en fin dag och Välkommen till Hjärtats hus!