Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Jönköping/ ”Shared Reading” – delad läsning med Anna-Lena Dunder, volontär på Hjärtats hus

15 maj @ 14:00 - 17:00

20SEK

Idag på Hjärtats hus i Jönköping så får vi ett nytt tillfälle att prova på ”Shared Reading” eller ”delad läsning”, en spännande metod för högläsning och samtal i grupp.

Shared Reading metoden utvecklades i Storbritannien av litteraturvetaren Jane Davis. Den riktar sig till vana och ovana läsare och önskar att människor ska mötas mötas genom god litteratur. Delad läsning kan bl.a. vidga perspektiven på det egna livet, förändra självbilden till det positiva och ge en känsla av sammanhang. Det kan också ge en förbättrad självkänsla, stärkt självförtroende och öka deltagares intresse för texter.

Störst effekt ger metoden personer som har en nedstämdhet/oro, men alla är varmt välkomna.

Hur går det till?

Man läser dikter, noveller eller andra korta, enkla texter högt tillsammans. Under läsningen stannar man upp för att samtala och utbyta tankar, känslor och minnen som texterna väcker. Inga krav ställs på deltagarna, det är valfritt att läsa en text högt eller att säga något om texten. Det går jättebra att bara sitta med och lyssna.

Vem leder?

Vi har turen att ha en utbildad läsledare inom Shared Reading bland våra volontärer på Hjärtats hus i Jönköping, Anna- Lena Dunder, hon kommer leda samtalet och välja ut en text till detta tillfälle.

Hur många kan delta?

Det kommer finnas plats för ca 5-8 personer och det tar ca 1 timme.

Hur skiljer sig Shared Reading/delad läsning från Biblioterapi?

Shared Reading/delad läsning liknar Biblioterapi eftersom det bygger på samma princip, även där reflekterar deltagarna över litterära texter i grupp för att stärka välmående, social gemenskap, kreativitet och intresse för berättelser, den egna och andras.

Biblioterapi skiljer sig dock genom att det är en fördjupning och en form av terapi medan Shared Reading/delad läsning är en enklare och lättare metod, utan terapeutiskt syfte även om forskning visat att ökad självkänsla och ökat välmående kan vara en bieffekt.

14:30 Promenad på Ryhovs vackra promenadområde, för den som vill.

15:30 Föreläsning: ”Shared Reading” – delad läsning med Anna-Lena Dunder, volontär på Hjärtats hus

OBS! Idag hålls föreläsningen i hus M9, inne i den stora Herrgårdsbyggnaden.

Fika såklart. 20:- eller valfri summa över det.

❤️ Kom som du är, stanna så länge du vill.

❤️ Ingen remiss eller anmälan behövs till våra träffar.

❤️ Ta gärna med dig en vän eller närstående. Alla är välkomna. Har du aldrig varit hos oss och vill veta mer innan du kommer? Hör av dig till funktionsbrevlådan via kontaktformuläret så berättar vi mer.

Eller hör av dig via telefon:

Elin Danielsson Projektledare 072 – 205 08 46
Henrik Ånfors Patientstödjare 073 – 072 36 68

V Ä L K O M M E N

 

Detaljer

Datum:
15 maj
Tid:
14:00 - 17:00
Kostnad:
20SEK

Plats

Ryhovs Herrgård Hus M7

Arrangör

Hjärtats Hus